30 Ağustos Zafer Bayramı

EVCİL HAYVANLARA MİKROÇİP TAKILMA ZORUNLULUĞU
31 ARALIK 2022’DE TANINAN SÜRE DOLMAKTADIR

T.C.Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından alınan kararın 26 Şubat 2018 Pazartesi tarihli 30344 sayılı resmi gazetede yayınlanmasının ardından yürürlüğe konan evcil hayvanların sokağa bırakılmasını engellemek, sağlık ve yaşam koşullarını takip etmek için mikroçip takılması zorunluluğu için verilen süre dolmak üzeredir.

Evcil hayvanların sokağa bırakılmasını engellemek, sağlık ve yaşam koşullarını takip edebilmek için Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği arasında imzalanan protokol sonucu sahipli kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takılması zorunluluğu getirilmiştir.

Buna göre evcil hayvan sahipleri evcil hayvanlarına çip taktırtarak kayıt altına aldırmaları için 2022’nin sonuna kadar süre tanınmıştır. Belirlenen sürede evcil hayvanına mikroçip taktırmayanlara idari para cezası uygulanacağı belirtilmiştir.

MİKRO ÇİPİN UYGULANMASI (TAKILMASI)

Deri altına uygulanan mikroçipler 15 karakterlik bir numarayı hafızasında tutmaktadır ve uygulaması oldukça kolay ve kısa süreli olmakla birlikte, evcil hayvanlar bir enjeksiyondan çok az daha fazla ağrı duymaktadır.

Bu uygulama sırasında yaklaşık bir pirinç tanesi kadar olan mikroçip kendisine özel bir enjektörle (aplikatör) deri altına itilip bırakılmaktadır. Bir aşı ya da iğne yaptırmaktan çok farklı bir işlem değildir. İğne yaptırmaktan farkı ilaç yerine özel enjektörü ile derinin altına mikroçip enjekte edilmektedir.

Bu işlemin ardından mikroçipe ait olan ve daha sonra hayvanın kimlik numarası olarak kaydedilecek numara Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının online sistemi üzerine hayvan sahibinin kimlik ve iletişim bilgileri, hayvanın bilgileri ile birlikte işlenmekte ve hayvan kayıt altına alınmaktadır.

Yeni verilecek ve Avrupa Birliği standartlarına göre hazırlanmış olan pasaporta bu numara işlenmektedir.

Bu karne ve mikroçip uygulaması ile barındıkları yerlerinden kaçan evcil hayvanların kaybolmalarının önüne geçilecek, bulunan hayvanların çip numaraları tespit edildikten sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı online sistemi üzerinden sahiplerine ulaşarak sahiplerini bilgilendirmek mümkün olacaktır. Tüm bunların yanında sahipli evcil hayvanların daha sonra sokaklara atılmasının önüne geçilecektir.

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen süre dahilinde mikroçip taktırmayan evcil hayvan sahipleri 10 bin TL idari para cezası uygulanacaktır.

Daha ayrıntılı bilgi için lütfen ziyaret ediniz:

İlgili Resmi Gazete bağlantısı
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/02/20180226-9.htm

İlgili Basın Haberleri:
https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/evcil-hayvanlara-cip-zorunlulugu-icin-son-tarih-geliyor-7408131/?gclid=CjwKCAiA9qKbBhAzEiwAS4yeDWpMRMCDK7XzznQblS1ttVvqvm90vaegDstPk5XPdhZWiPy7wXwzoRoCRncQAvD_BwE


.

Henüz bir hesabınız yok mu? Şimdi Üye Olun!

Hesabınıza giriş yapın